miércoles, 6 de agosto de 2014

La vigília del conflicte (I)


1914: dos homes i un destí

Quan a les 11:30 del 28 de juny de 1914 les campanes de Sarajevo van anunciar la mort de l'hereu del Tron de l'imperi austrohungarès, Francesc Ferran, i la seva dona, Sofia Chotek, Europa va fer un pas de gegant cap a la guerra. La parella visitava la ciutat en cotxe descobert i un nacionalista serbobosnià, Gavrilo Princip, els va disparar a boca de canó. ¿Per què els va matar?
Princip pertanyia a la Jove Bòsnia, una entitat auspiciada per l'oficial serbi d'intel·ligència Dragutin Dimitrijevic, que liderava la societat secreta Mà Negra per aconseguir una Gran Sèrbia que integrés Bòsnia i Hercegovina i altres territoris sota domini autrohongarès i otomà. No era un fet aïllat a Sèrbia, ja que des d'el exèrcit i des de les esferes oficials s'oferia armes i fons a col·lectius ultranacionalistes amb aquesta meta.
El grup de Princip reunia joves d'origen pagès modest arribats a la ciutat. Sense feina regular i amb pocs recursos, conspiraven en cafès imbuïts d'una mística de sacrifici: el seu puritanisme  els feia menysprear l'alcohol i les relacions sexuals i veien en l'imperi austrohungarès un ens corruptor dels eslaus.
Quan la pareia reial va visitar Sarajevo aquesta es va convertir en el seu objectiu. Aqueta senda va portar Princip a cometre un crim que el va convertir en heroi nacional. El seu homicidi va plantejar un greu dilema a l'ancià Francesc Josep I. Als seus 84 anys, dirigia a Viena un impei de més d'una dotzena de nacionalitats que superava els 50 milions d'habitants i tenia un funcionament complex.

No hay comentarios:

Publicar un comentario